top of page
Karen Van de Kerkhove

Familieopstellingen

Familieopstellingen

Ieder mens wordt geboren in een familiesysteem. De familie is een systeem, bestaande uit je huidige gezin, het gezin waarin je geboren bent, alle familieleden daaromheen en ook voorgaande partnerrelaties. Ook wanneer leden van het systeem niet meer aanwezig zijn, bijvoorbeeld door overlijden of emigreren, blijven ze onderdeel van dit systeem.


Elk familiesysteem omvat een verzameling aan informatie en ervaringen van alle familieleden binnen dit systeem. Dit draag je jouw hele leven mee, je vult het aan en je geeft het door aan de volgende generaties.


Deze informatie en ervaringen vormen een innerlijk beeld en een familiegeweten die niet altijd bespreekbaar en zichtbaar zijn en kunnen zelfs een groot geheim meedragen of “vergeten” zijn. Door familieopstellingen wordt dat innerlijk beeld met het familiegeweten zichtbaar en ervaarbaar gemaakt. Het kan je helpen vaste patronen te (h)erkennen en nieuwe inzichten geven die jou in je persoonlijke groei verder kunnen brengen.

Hoe gaat een opstelling in z’n werk?

In een familieopstelling worden leden van jouw familiesysteem gerepresenteerd door representanten (personen die zich hiervoor beschikbaar stellen) of door attributen zoals bijvoorbeeld poppetjes. Dit laatste gebeurt vaak in een kleinere setting, zoals tijdens 1 op 1 coaching.
In een meer gebruikelijke opstelling tijdens een workshop zal er gewerkt worden met de aanwezige deelnemers, oftewel representanten. De representant zal zonder kennis en uitleg van jouw situatie zich vanuit een innerlijke beweging door de ruimte/ het veld bewegen. Dit kan een fysieke beweging zijn, maar ook een emotie of gevoel. De representant zal dit in volle bewustzijn ervaren en met begeleiding van de opsteller een beeld weer kunnen geven van de informatie die vrijkomt over het familiesysteem van de vraagsteller. Ook kan de vraagsteller zelf in het veld gebracht worden om zichzelf te representeren in het veld samen met andere leden van het familiesysteem. Op deze manier kan de vraagsteller zelf ervaren wat er gebeurt in het veld. Deze ervaring kan helend en verhelderend werken voor zowel de vraagsteller als de leden van het familiesysteem, maar ook bij de andere aanwezige deelnemers die herkenbare vraagstukken hebben.

Wanneer kan een opstelling ingezet worden?

Soms loop je vast in belemmerende patronen op je werk of in je privéleven. Het kunnen patronen zijn die je niet begrijpt of niet herkend van jezelf. Familieopstellingen helpen je om inzicht te krijgen om zo eventuele verborgen of halfbewuste verbanden te zien. Dit kan verhelderende en bevrijdende inzichten geven voor iedereen die worstelt met vragen over relaties met een partner, ouders, broers, zussen of met kinderen. Wanneer er binnen de familie of in je relatie onrust heerst, kan een opstelling je/ jullie helpen het weer terug in gezonde verhouding te brengen.

Ook kan een opstelling je inzichten geven in klachten zoals burn-outs, depressies, suïcidale neigingen, woede, angst en onverklaarbare klachten. Het kan je net even verder in beweging brengen wanneer alleen erover praten niet genoeg lijkt te zijn. Opstellingen zijn mogelijk ook een manier om anders naar de wereld en het leven te kijken, zonder oordeel, zodat er meer oplossingsruimte komt.

Bij familieopstellingen horen drie universele principes:

1. Alles en iedereen hoort erbij

Zelfs wanneer mensen uit een familie ver van elkaar leven en niets van elkaar weten of willen weten, heeft ieder lid een gelijkwaardig recht om erbij te horen.

2. Er is een vaste ordening

Ieder heeft een eigen plek binnen het gezin op volgorde van geboorte. Ieder draagt zijn eigen lot (ook vader en moeder dragen hun eigen lot).

3. Balans in geven en ontvangen

Er ontstaat bewust of onbewust ongenoegen als de een meer of minder geeft of kan of wil ontvangen dan een ander.

Aanmelden?

Wil jij je aanmelden voor een familieopstelling?

bottom of page